fbpx
Dutch English German

Kamer Reserveren

  • Kiekkaske_3.jpg
  • oldambtmeer.jpg

 

meer informatie: 

oldambt.groningen.nl

 
 

Tips voor de omgeving!

 

Beleefroute, De Garst - Slag bij Heiligerlee

De Slag bij Heiligerlee is ook buiten te beleven. Er zijn twee leuke, avontuurlijke en met bijzondere routepalen gemarkeerde wandelroutes aangelegd. Ze voeren door de mooie natuurgebieden De Hoogte (Heiligerlee) en De Garst (Westerlee), waar de strijd in 1568 plaatsvond. Tijdens de route ontdekken wandelaars het landschap, vinden sporen van het verleden en stuiten op bijzondere ‘beleefplekken’. De route is geschikt voor kinderen, scholen, gezinnen, toeristen, wandelaars; kortom voor iedereen.

Bij de route hoort een mooi vormgegeven wandelapp met extra informatie, waarmee ook kinderen spelenderwijs leren over het gebied. Tammo en Trijntje, kinderen uit de streek, nemen je daarin mee naar de tijd van de slag. Door enkele bijzondere ontmoetingen onderweg ontdek je hoe het leven destijds was en hoe het landschap bijdroeg aan de historische overwinning van het Staatse leger op de Spanjaarden. Reis via de tijdpoort naar 23 mei 1568, de dag waarop hier vlakbij de Slag bij Heiligerlee heeft plaatsgevonden. Het is zo'n mooie dag vandaag! Gewoon een rondje door het gebied de Garst. Zin om mee te gaan? Download deze gratis App.

 

 

Museum Slag bij Heiligerlee

De Slag bij Heiligerlee is diep in ons collectieve geheugen gegrift. Op 23 mei 1568 wist een klein leger onder leiding van de graven Lodewijk en Adolf, de jongere broers van Willem van Oranje, de Spanjaarden een gevoelige nederlaag toe te brengen. De Slag werd hierdoor bekend als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In het museum staat de ontdekking naar de (on)waarheden over deze Slag centraal. Met behulp van een film en een wandvullende presentatie wordt de bezoeker uitgedaagd zelf op zoek te gaan naar de betekenis van de Slag.

 

Klokkengieterijmuseum Heiligerlee

Het museum is gevestigd in de voormalige Klokkengieterij van de gebroeders van Bergen. Deze vestiging van het bedrijf werd geopend in 1862, onder de naam St Paulinus. Er werden in het begin voornamelijk luidklokken gegoten voor met name kerktorens in heel Nederland. Eind jaren dertig ging het bedrijf  zich toeleggen op het fabriceren van carillons. Om dit nieuwe product in de schijnwerpers te plaatsen, werd in 1942 een klokkentoren met een carillon aan de voorzijde van de klokkengieterij aangebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog legde het bedrijf zich meer toe op het maken van brandweerbenodigdheden. In 1980 ging het bedrijf failliet. Sinds 1987 is in het gerestaureerde bedrijfspand het klokkengieterijmuseum gevestigd. In 2013 is het museum opnieuw ingericht.

 

Blauwestad, Oldambtmeer

Wat ooit akkerland was, is nu een prachtig woongebied omgeven door een groot meer met een zeldzaam mooi en karakteristiek natuurgebied. Blauwestad is een uniek stukje Nederland. De inwoners hebben de woningen zelf ontworpen of laten ontwerpen en dat resulteert in architectonische hoogstandjes aan het water. Fietsend, wandelend en vooral varend zie je meer, het Oldambtmeer!

natuur - varen - strand

 

Fietsen in het Oldambt

Fietsen is in Oldambt nog echt ontspannen. Zowel voor de recreant als voor de meer sportieve fietser die graag kilometers maakt. De fietspaden gaan door de mooiste stukjes natuur in Blauwestad, rond Winschoten en richting Bad Nieuweschans. Tussendoor kun je lekker bijkomen met een punt appeltaart of een heerlijke Groningse lunch (mmm…. Mosterdsoep!). Of breng een bezoek aan een van de vele galerieën of musea!

 

De Dollard, Het Groninger Landschap

Een ongerept natuurgebied van kwelder en droogvallend wad, doorsneden door geulen. Domein van talloze wad- en watervogels. De Dollard is onderdeel van de Waddenzee, een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Europa. De Dollard is vooral uniek door de ontmoeting van zout en zoet. Zout zeewater mengt zich met zoet water uit de Eems en de Westerwoldse Aa. In het brakke getijdenlandschap voelen planten als de zeeaster en vogels als de kluut zich bij uitstek thuis. De kwelders en het wad zijn beschermd natuurgebied. Een groot deel hiervan is in beheer bij Het Groninger Landschap.

Dollard-route

 

Oldambt informatie

In Oldambt is van alles te beleven. Varend, fietsend en wandelend ervaar je de schoonheid van het Oldambtmeer. Maar er is meer. Ontdek al het moois dat Oldambt te bieden heeft. 

Wandel in Oldambt - Natuur in Oldambt - Cultuur in Oldambt - Omgeving Oldambt -  Shoppen in Winschoten 

 

Ennemaborg, Midwolderbos

Het bos achter het park is 150 jaar geleden aangeplant, puur voor de opbrengst van het hout. De bomen staan dan ook netjes in een rij. We laten het nu beheren door Konikpaarden, wilde paarden die het landgoed het hele jaar door begrazen. Zij kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden en hoeven ’s winters dan ook niet op stal.

We hebben een wanderoute van 6 kilometer uitgezet over het landgoed van de Ennemaborg. Maar kom ook gerust een korte wandeling maken in het park of in het bos. In het voorjaar kleurt het hele park geel en paars door alle borgbloumkes; sneeuwklokjes, krokussen en boshyacinthen. In het najaar zijn er in het bos wel 200 soorten paddenstoelen te vinden!

 

Vestiging Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting Bourtange die nooit werd ingenomen.

 

Veenkoloniaal museum

 

Landgoed Westerlee is een officieel Toeristisch Informatie Punt (TIP). Wij informeren u graag over het Oldambt!